In gesprek met Fietsdocent Ivo Smit - Ervaar de driewielfiets! - Huka

In gesprek met fietsdocent Ivo Smit

Valpartijen zijn een groeiend probleem in Nederland, was onlangs in het nieuws. Wat als er na zo’n val een angst ontstaat om nog een keer te vallen en je daardoor niet meer durft te fietsen? Is er een oplossing voor mensen met valangst? We vroegen het aan fietsdocent Ivo Smit. Hij is oud-fysiotherapeut en geeft driewielfiets les namens de Fietsschool van de Fietsersbond.

Blijf in beweging, ervaar een driewielfiets

“Wanneer mensen niet meer durven te fietsen, stoppen ze daar vaak een tijdje mee”, vertelt Ivo. “Dat zijn mensen die bijvoorbeeld een nieuwe heup hebben gekregen, of zich na een val onveilig voelen. Als ze dan toch weer op de fiets stappen, fietsen ze vaak langzaam uit angst om te vallen, met slingeren als gevolg. Ook bij op- en afstapmomenten kan het mis gaan. Dan gaat de fiets de schuur weer in en wordt er al snel gekeken naar een scootmobiel als oplossing. Wat je dan mist is de gezondheidswinst van het fietsen. Ik denk dat je jezelf in dat geval tekort doet wat betreft bewegen. Want er is een tussenweg: een driewielfiets. Daarmee hoef je niet steeds op- en af te stappen, ben je stabiel en blijf je toch goed in beweging.”

Driewielfiets les

Je moet wel even oefenen, als je een tweewieler gewend bent is fietsen op een driewielfiets heel anders. Ivo legt uit: “Het is niet alleen leren op een driewielfiets, maar ook afleren. Je hoeft niet meer mee te balanceren in bochten, maar moet echt vertrouwen op de stabiliteit van de driewielfiets zelf. De fiets geeft jou de garantie dat je niet omvalt. Daardoor ben je op de driwielfiets niet meer bezig met de eigen motorische vaardigheden, maar heb je alle aandacht voor het verkeer. Het is dé oplossing voor iedereen die extra stabiliteit zoekt tijdens het fietsen.”


Klinkt goed? Of je nou op zoek bent naar een klassiek of sportief model, een hoge of lage instap: Huka heeft een driewielfiets die bij jou past. Neem een kijkje bij onze oplossingen.

Op 22 november organiseren we met onze samenwerkingspartner de Fietsersbond een fietsveiligheidsdag in Oldenzaal: een cursusdag voor iedereen die gezond en veilig wil blijven fietsen. Meer informatie vind je hier.

Terug naar blog overzicht

Meer van Huka? Meld je aan!