Andere gesprekken tijdens het fietsen op de duofiets - Huka

Andere gesprekken tijdens het fietsen op de duofiets

Op een warme zomerdag in juli waren we te gast bij het Seniorenkabinet in Langeveen. We kwamen hier de mooie, onlangs geopende, dagbestedingslocatie bekijken voor ouderen, waar ze ook gebruik maken van een Huka duofiets. “Met de Huka duofiets komen de ouderen weer op plekken in de omgeving waar ze graag nog een keer terugkomen. Of we gaan heerlijk de natuur in. Het is fantastisch dat dit mede mogelijk is gemaakt door een crowdfundingsactie!”, aldus Anita, oprichtster van het Seniorenkabinet.

Oudere mensen zo lang mogelijk actief laten zijn

“In februari heb ik het Seniorenkabinet opgericht als particuliere dagbestedingslocatie voor de oudere mensen in de omgeving. Wij zijn een een burgerinitiatief waar ouderen zich zonder zorgindicatie voor kunnen opgeven. Onze locatie bevindt zich midden in de weilanden van Langeveen en langs het aardappelveld en vele beekjes. De oudere mensen die hier zijn, komen overal vandaan uit Twente: van Langeveen tot Almelo. Samen met 14 vrijwilligers laten we de oudere mensen graag zo lang mogelijk actief en zelfredzaam zijn. We organiseren verschillende activiteiten die we met elkaar ondernemen. Sinds de lente hebben we ook de beschikking over de Huka duofiets die we mede door een crowdfunding initiatief hebben aangeschaft.”

Opzetten van de crowdfundingsactie

“De crowdfundingsactie kwam tot stand, nadat we waren benaderd door Regiobank Deterink uit Geesteren. Zij waren op zoek naar goede doelen voor een crowdfundingsactie. Na meerdere gesprekken en enige voorbereiding hebben we een pitch als video ingezonden naar de organisatie. Je raad het al: we konden meedoen met ons initiatief! Namens de crowdfundingsactie, een bijdrage van de gemeente Tubbergen en een investering vanuit onszelf, hebben we de duofiets Orthros aangeschaft bij Pegge Tweewielers in Weerselo.”

Fietsen op de duofiets is populair

“We hebben de duofiets nog niet zo lang, maar er wordt al veel gebruik van gemaakt. Het fietsen op de duofiets is echt populair. Je laat de oudere mensen op een actieve manier meedoen en je bent heerlijk buiten. De inwoners van het dorp vinden het ook een fantastisch initiatief. Zij kunnen tegen een kleine vergoeding gebruik maken van de Huka duofiets.”

Seniorenkabinet Langeveen  duofiets Langeveen

Je hebt andere gesprekken tijdens het fietsen

“Een ritje maken op de duofiets is heel laagdrempelig. Je maakt gemakkelijk een praatje, omdat je naast elkaar zit en je fietst heerlijk de natuur door in de meest prettige omgevingen. Maar we fietsen ook op plekken in de omgeving waar de oudere vroeger veel kwam. Denk hierbij aan de lagere school waar diegene heeft opgezeten of het ouderlijk huis. Je merkt dat je tijdens het fietsen andere gesprekken met elkaar hebt als je met zijn tweeën eropuit gaat. Bij de groepsactiviteiten is dat toch anders. Daarnaast vullen we de bagagemand, achterop de duofiets, regelmatig met koffie en wat lekkers voor onderweg. We stoppen dan vaak bij verschillende huisjes waar het mogelijk is om te pauzeren.”

Iedereen kan meefietsen met de duofiets

“Iedereen kan meefietsen, want dankzij de draaibare bijrijdersstoel kunnen ook mensen die minder mobiel zijn gemakkelijk op- en afstappen. Ook is het prettig dat je de keuze hebt om de oudere actief te laten meefietsen of niet. Het is een geweldige oplossing om te kunnen blijven fietsen als het zelfstandig niet meer mogelijk is. Zo fietste ik afgelopen week met een mevrouw die al 7 jaar niet gefietst had. Dat geeft zoveel waardering. ”

“Daarnaast is het ook prettig om te weten dat we een goed aanspreekpunt hebben voor onze duofiets. Rutger Pegge van Pegge Tweewielers is een aardige kerel en denkt graag mee. Je hoeft hem maar te bellen of te appen en hij regelt het.”

De mooiste herinneringen komen naar boven

“Het is mooi om de oudere mensen tijdens het fietsen te zien genieten van de omgeving. Voor de toekomst heb ik nog vele plannen met de dagbestedingslocatie. Naast de moestuin waarvan we elke dag verse maaltijden koken, zullen we ook een bloemen- en pluktuin creëren. Maar we hebben ook plannen met onze duofiets. Mede dankzij het fietsen op de duofiets komen de mooiste herinneringen naar boven.”

Terug naar klantervaringen

Meer van Huka? Meld je aan!