"De driewieler Cortes is mijn rijdend statief, aldus Dik van Baren" - Huka

“De Cortes is mijn rijdend statief”

Dik van Baren (80) is graag buiten. Het liefst stapt hij elke dag op de fiets om de natuur in te gaan. Samen met zijn vrouw Annemiek – fanatiek vogelaar – en zijn camera gaat hij er vaak op uit en schiet hij prachtige foto’s. Dik ontwikkelde een eigen manier om dichtbij de vogels te kunnen komen en daar helpt zijn driewieler Cortes hem een handje bij. Hoe? We bezochten Dik en Annemiek op hun boerderij midden in de mooie weilanden van Den Ham en vroegen het.

Zoektocht

“In oktober vorig jaar kreeg ik een herseninfarct”, vertelt Dik. “Dat hoor je bijvoorbeeld aan mijn stem, ik moet het nu met één stemband doen. Ook heb ik andere uitvalsverschijnselen en is mijn balans voor een groot deel weg. Maar als je kijkt hoe ik eraan toe was en hoe goed ik herstel, ben ik er dankzij mijn goede conditie en veel fysiotherapie nog heel goed vanaf gekomen.” En dan begint het zoeken naar een nieuwe fiets. De eisen: stabiel, laag bij de grond en het liefst met trapondersteuning. Na een verkenningstocht komen Dik en Annemiek uit bij Huka.

Driewieler Cortes

“Terwijl mijn vrouw meer informatie kreeg in de showroom, maakte ik een flinke proefrit op de Cortes. Het fietsen op een lage fiets was een verademing. Niet meer dat angstige gevoel dat ik om zou vallen bij een bocht, maar een veilig gevoel. Ik had meteen het gevoel dat er goed over de fiets is nagedacht. Het grote voorwiel biedt stabiliteit en de stoel zit stevig en prettig. Het design van de driewieler Cortes vond ik vanaf het begin heel mooi. Geen invalide uiterlijk, maar gewoon stijlvol en erg stevig gebouwd.”

Plonzen tellen

Dik heeft inmiddels al veel gefietst op zijn driewieler Cortes. Als hij die dag naar de fysiotherapeut is geweest maakt hij een kort rondje van drie kwartier langs de Regge, maar hij fietst ook weleens een hele dag. “Dan nemen we brood mee en fietsen we bijvoorbeeld over de Overijsselse Heuvelrug.” De camera gaat altijd mee in de fietstas achterop. “Fotografie is altijd een passie van me geweest en Annemiek is al jarenlang vogelaar. Ze kreeg me zover dat ik mee ging en stak me aan met het vogelvirus. Ik vond het steeds leuker om vogels vast te leggen en paste mijn materiaal erop aan. Ook leerde ik veel over het gedrag van vogels. Zo waren we op een prachtig pad hier langs de Regge en ontdekten we een ijsvogelnest. Toen een van de ouders eruit vloog hoorde ik Annemiek zeggen: ‘drie plonsen’. Zegt je niets hè? Maar die drie plonsen die de vogel maakte geven aan dat het nest heel vies is en de jongen dus binnenkort uitvliegen.”

Sluipend statief

“Als ik helemaal hersteld zou zijn wil ik niet eens meer een gewone fiets. Ik werk met zware lenzen en kan het stuur van de Cortes perfect gebruiken als statief. Op de driewieler Cortes kan ik snel stoppen en subtiel ‘sluipen’ door hoge begroeiing. In combinatie met camouflage kan ik zo heel dichtbij vogels komen en dat levert mooie beelden op”, vertelt Dik terwijl hij enkele van zijn prachtige foto’s laat zien.

Zo vrij als een vogel

“Ik ben er met de dag enthousiaster over. Het is gewoon een fantastische fiets die me veel vrijheid geeft.” En die vrijheid geldt ook voor Annemiek: “Als partner ben je opeens ook mantelzorger. Het is fijn dat Dik er nu zelf op uit kan en dat ik hem niet naar fysiotherapie of de kapper hoef te brengen”, vertelt ze. Dik vult aan: “Het is een fantastische oplossing voor mensen die slecht ter been zijn. De investering is flink vergeleken met een gewone fiets, maar hij is het dubbel en dwars waard.” Lachend: “Reken alleen al die taxiritjes naar de fysiotherapeut maar eens uit.”

Een verre vliegreis maken zoals vroeger zit er misschien niet meer in, maar Dik hoopt zijn vrouw te kunnen overtuigen van de voordelen van een aanhanger. “Ik wil graag weer reizen. De Cortes kan gewoon mee naar de vogelrijke gebieden op Texel. Heerlijk om daar te fotograferen.”

Kijk, hier worden we blij van! Mooi om te zien hoe onze producten een stukje mobiliteit en zelfstandigheid bieden. En voor wie ook graag zou willen fietsen op Texel met een lage driewieler: onze driewieler Cortes is er te huur.

Terug naar overzicht klantervaringen

 

Meer van Huka? Meld je aan!