"Een dag niet gefietst, is een dag niet geleefd" - Lees het interview- Huka

“Een dag niet gefietst, is een dag niet geleefd.”

Vóór de hersenbloeding, buiten de torenhoge bloeddruk om, was er weinig aan de hand met de muzikale Bé (73) uit Borgercompagnie. “We leefden ons leven en ik ben altijd sportief geweest. Na de hersenbloeding werd dit anders. Ik moest ervoor zorgen dat ik er weer bovenop kwam. Je hebt zoveel verlies dat je daar graag iets tegenover stelt. De Huka Cortes maakt dit mede mogelijk. Met de Cortes kan ik er weer op uit gaan zoals ik gewend was. Het geeft me vrijheid.” Aldus Bé.

Ik kon nog geen broodje smeren

“Het is ondertussen 2 jaar geleden dat ik de hersenbloeding kreeg. Na een half jaar te hebben gerevalideerd in het Heymanscentrum te Groningen, ging het revalideren thuis verder. Mijn rechterzijde functioneerde niet meer goed. Ik kon in het begin geen dag alleen zijn. Ik was niet zelfstandig. Ik kon nog geen broodje smeren. Van beroep ben ik (jazz) pianist en heb ik les gegeven aan het conservatorium in Groningen. Het was een groot verlies dat ik niet meer normaal piano kon spelen. Als je maar in een hand kracht hebt, dan is dat erg lastig. Helaas functioneert de rechterzijde nog steeds niet goed. Gelukkig kijk ik graag naar wat er nog wel kan en waar ik blij van word. Zo leerde ik onlangs basspelen op mijn Nord – e.piano.” Aldus Bé.

In dubio: zelf aanschaffen of via het WMO

“Op gegeven moment waren we op zoek naar een ander vervoersmiddel. Ik had het elke keer zo koud op de scootmobiel. Toen zei mijn vrouw: misschien is het goed als we iets anders gaan proberen.”

“We kwamen met de driewielfiets in aanraking toen we er een in Veendam voorbij zagen komen. De ergotherapeut tipte ons om bij Meijer Fietsen in Veendam langs te gaan. Na veel informatie en een uitgebreide proefrit op de Cortes, zaten we in dubio. Schaffen we de driewielfiets zelf aan of via het WMO. Om het via de WMO te laten verlopen hadden we een indicatie nodig van de huisarts en dat deden we liever niet” aldus Rini, de vrouw van Bé.

“Uiteindelijk kozen we ervoor om de Cortes zelf aan te schaffen. Vincent van Meijer Fietsen hielp ons zó goed. We konden de Cortes helemaal samenstellen zoals we wensten. Zo hebben we een aantal aanpassingen laten doen aan de Cortes, omdat ik alleen kracht heb vanuit mijn linkerkant. Daarnaast zijn er aanpassingen gedaan aan de trapas vanwege mijn coördinatie en is ervoor gezorgd dat de voeten goed ondersteund worden.” Aldus Bé.

De Cortes is een gouden greep

‘Sinds september 2021 fiets ik op de Cortes. De eerste keer dat ik op deze fiets zat ten opzichte van nu is zo’n verschil! De overstap van de scootmobiel naar de driewielfiets zorgde namelijk voor een psychische drempel. Ik moest mij weer vertrouwd voelen op de fiets” aldus Bé.

“Je keek wel heel erg blij toen je voor het eerst op de moderne Cortes zat. Ik dacht toen direct: dit moeten we doen!” aldus Rini.

“Het was echt een leerproces. Na verloop van tijd bood de driewielfiets mij een enorm groot verschil in reikwijdte. Ik zie namelijk veel meer mensen en ik kom op veel meer plaatsen. Zowel in het verkeer als in de natuur. De Cortes is voor mij een gouden greep. Ik voel me veilig en stabiel op de driewielfiets en ik kan genieten van de omgeving. De omgeving hier is royaal met veel natuur en een wijds uitzicht. Zonder al te veel moeite fietsen we naar bijvoorbeeld Zuidlaren.” Aldus Bé.

De Cortes van Bé geeft mij ook meer ruimte

“Voordat Bé een hersenbloeding kreeg, fietsten we veel samen. Niet zoals nu, want hedendaags doen we het elke dag. We maken wel eens een grapje: een dag niet gefietst, is een dag niet geleefd.” Aldus Rini.

Ik kom nu op een punt dat ik ook weer alleen op stap ga. Laatst ben ik met de Cortes alleen naar de brillenwinkel gefietst. Gisteren was ik met de buurman op stap richting Gieten. Voorheen deed ik alles met Rini”, aldus Bé. “De Cortes maakt Bé zelfstandiger en zorgt er tegelijkertijd voor dat ik ook meer ruimte voor mezelf krijg als hij zelf op pad gaat. Ik track hem dan wel via mijn telefoon, zodat ik weet waar hij is. Dat vind ik toch wel prettig. Gelukkig is Bé heel voorzichtig”, aldus Rini.

Fietsaanhangwagen op verlanglijstje

We hebben nog geen doel gesteld waar we naartoe willen met de fiets in de lente en zomer, maar een fietsaanhangwagen staat op ons verlanglijstje. We willen dan graag op vakantie in Nederland met de aanhangwagen, zodat onze fietsen mee kunnen. Of naar Parijs waar onze dochter woont.” Aldus Bé.

Wil je graag de Cortes ervaren of een ander model driewielfiets? Dat kan via jouw dichtstbijzijnde dealer of neem contact met ons op via het telefoonnummer 0541-572 472 of stuur een e-mail naar info@huka.nl.

Terug naar overzicht klantervaringen

Meer van Huka? Meld je aan!