Elke dag een feestje op de duofiets van Huka!

Elke dag een feestje op de duofiets Orthros

Bij de dagbestedingslocatie ‘Het Los Huus’ van de Passerel in Epe wordt elke dag met enthousiasme de Orthros uit het schuurtje gehaald. We spraken met begeleidster en teamcoördinator Linda van Wijk “Dankzij de duofiets komen onze cliënten buiten en komen ze onder de mensen. Hun wereld wordt een stukje groter en ze genieten van de vrijheid. Het is elke dag een feestje op de duofiets van Huka ”, aldus Linda.

De duofiets van Huka is eerste keuze

Het Los Huus is een locatie van Zorggroep de Passerel. Hier wordt een dagbestedingsprogramma aangeboden voor verschillende groepen. Het staat midden in een prachtige, bosrijke woonwijk in Epe. “We gaan elke dag naar buiten met de ‘Klimopgroep.’ Dit is een dagbestedingsgroep waarvan deelnemers intensieve begeleiding nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld zwaar autistisch zijn. We zorgen er onder anderen voor dat ze voldoende beweging krijgen. Als ze mogen kiezen tussen fietsen of wandelen, dan kiezen ze altijd voor een mooie fietstocht. Ze springen dan snel overeind en staan al buiten voordat ik mijn jas aan kan doen. Iedere dag wordt de duofiets van Huka met enthousiasme weer uit het schuurtje gehaald”, aldus Linda.

Een grotere belevingswereld dankzij mooie fietstochten

“Fietsen met de duofiets zorgt ervoor dat de mensen uit de Klimopgroep hun spanning kwijtraken. Een cliënt fietst zelfs een uur per dag op de duofiets. Als we dat niet zouden doen, zou er meer gedragsproblematiek optreden. De cliënt houdt van zingen en verhalen vertellen. Doordat we naast elkaar zitten op de duofiets, kunnen wij als begeleider goed luisteren naar de cliënt die naast ons zit. Dat ze de begeleider naast hun kunnen zien, vinden ze ook heel prettig. Als ze vaak fietsen, zitten de mensen van de Klimopgroep lekkerder in hun vel. Het is een stukje vrijheid voor ze. De belevingswereld van hen wordt groter dankzij de fietstochten dan het kleine wereldje waar ze doorgaans in leven. Het geeft zo’n goed gevoel dat we aan een grotere belevingswereld kunnen bijdragen. Een cliënte is er zelfs door afgevallen.”

“Een cliënt vindt het prachtig om de regie te hebben op de duofiets. Het is dan andersom: de cliënt stuurt en de begeleider zit ernaast. Maar het kan ook anders. Als iemand bijvoorbeeld zijn dag niet heeft en niet wil meetrappen, dan kan de begeleider ervoor zorgen dat ze niet mee hoeven te trappen. Ze plaatsen vervolgens de voeten op de voetenplank. Zo zijn ze toch nog buiten voor een frisse neus! Zelfstandig zouden ze niet kunnen fietsen, maar met behulp van de duofiets van Huka lukt dat wel. Het is elke dag een feestje op die fiets. Voor mij is het ook heerlijk die buitenlucht!” Aldus begeleidster Linda.

Een knalgroene duofiets

“We hadden vóór deze duofiets een hele oude duofiets zonder trapondersteuning. Die ging op een gegeven moment kapot en we wilden graag snel een nieuwe duofiets. Toen zijn we naar de Rijwielhoek in Oene gegaan en daar werden we snel geholpen. Hij raadde ons de duofiets van Huka aan en die hebben we dan ook aangeschaft. De service is fantastisch! De Rijwielhoek haalt en brengt de fiets als deze periodiek onderhoud nodig heeft. We hebben een gifgroene Orthros. Dat vind ik prachtig. Het fietst ook echt heerlijk. Je kan er best scherpe bochten mee maken door de kleine draaicirkel. De elektrische ondersteuning is ook prettig. In Epe hebben we een aantal heuvels en het fietsen hierover gaat heel soepel met de Huka duofiets.”

Zoveel moois te zien!

“Mensen uit de dagbestedingsgroep die niet zo ver kunnen lopen, komen met de duofiets en stukje verder. Er is zoveel moois te zien in de omgeving van Epe voor ze”, aldus Linda. Cliënt Marinus van de Klimopgroep is fanatiek fietser: “Lekker kletsen op de duofiets en buiten zijn. Dat vind ik het leukste aan het fietsen op de duofiets. Soms gaan we naar de hertjes kijken en soms fietsen we door de wijk, zodat ik naar de bewoners kan zwaaien”, aldus Marinus. “Hier in de buurt kunnen we goed fietsen door de mooie, bosrijke omgeving”,  vertelt begeleidster Linda. “We krijgen altijd complimenten van mensen in de omgeving dat ze het zo’n mooie fiets vinden. “Het fietsen op de Huka duofiets is een sportieve activiteit. Daarnaast is het stukje contact met de buitenwereld ook zo goed voor onze cliënten. Ik zou iedere zorginstelling de duofiets van Huka aanraden!” Aldus Linda van Wijk.

Wil je meer informatie ontvangen over de duofiets Orthos? We adviseren je graag. Neem contact met ons op via het telefoonnummer 0541-572 472 of stuur een e-mail naar info@huka.nl.

Terug naar overzicht klantervaringen

Meer van Huka? Meld je aan!