Fiets met de V van vrijheid - Huka

Fiets met de V van vrijheid

Zodra je normaliter niet meer op een tweewielfiets kan fietsen, kan een driewielfiets de oplossing zijn om te blijven fietsen. Bij Bram (18) gebeurde het precies andersom. “Dankzij de Huka driewielfiets heeft Bram leren fietsen en kan hij sinds zijn 12e, na intensief trainen en veel geduld, fietsen op een tweewielfiets. Dat heeft zijn wereld vergroot”, aldus Hubert, de vader van Bram.

Via RTV Oost komen we in contact met Hubert waar hij werkzaam is om onder andere radio reclames onder de aandacht te brengen bij bedrijven. Zo ook bij Huka. Terwijl we hierover in gesprek zijn, vertelt Hubert dat hij bekend is met Huka. Hij vertelt een verhaal over wat de Huka fiets heeft betekent voor zijn zoon. Bram heeft namelijk met behulp van de Huka fiets leren fietsen op een tweewielfiets in plaats van andersom. Een mooi verhaal dat we graag willen delen! Zodoende dat we afgelopen maand bij Hubert, Hannie (moeder van Bram) en Bram aan de keukentafel zaten.

Van Knex een ruimtepak maken

“Als je zo’n kleine tegen je aan ligt vanaf de geboorte dan heb je de grootste plannen met je zoon. Helaas pakt dat iets anders uit. Al vrij snel kwamen we erachter dat hij bijzonder was. Zo begon hij met 1,5 jaar pas te kruipen en met 2 jaar te lopen. De oudste volgde hem snel op en we zagen dat zij veel sneller ging qua ontwikkeling. Bovenal is Bram een intelligente jongen. Zo was hij een jaar of 5 toen hij bedacht om van Knex een ruimtepak te maken die hijzelf aan kon trekken en las hij uit encyclopedieën toen hij 7 jaar was. Maar ook andere dingen vielen op: hij liep motorisch achter, heeft kaders nodig, denkt in een vast stramien en heeft sociaal gezien moeite om mee te komen. Op een gegeven moment hebben we dit laten onderzoeken en werd hij gediagnostiseerd met autisme. We weten niet beter hoe we hiermee omgaan, maar het kan enorm intensief zijn”, aldus Hubert.

Fietsen om een band op te bouwen

“Fietsen is een belangrijk onderdeel van ons leven geweest om een band met Bram op te bouwen, want doordat hij motorisch achterliep was voetballen bijvoorbeeld geen optie. Zo ging ik vroeger, toen hij nog jong was, veel met hem fietsen. Eerst achterop en toen op de Huka. We fietsten graag in de natuur bij de Doorbraak richting Enter en Notter. Ik deelde ondertussen tijdens het fietsen veel kennis en feitjes over de natuur en merkte dat Bram geïnteresseerd was hierin. Dit was ons gezamenlijke uitje, waar we mooie herinneringen aan hebben overgehouden.”

Dankzij de driewielfiets meedoen met de rest van de klas

“Toen Bram 8 jaar werd, leerde Bram fietsen op een Huka fiets. Deze leenfiets ging al snel over in een nieuwe Huka AT-B fiets. Met deze fiets heeft Bram ervaring opgedaan om te leren trappen en sturen, maar ook te leren fietsen in het verkeer. Voorheen toen hij de driewielfiets nog niet had, kon hij naar de schooluitjes met de juf in de auto. Dat gaf zo’n stigma. Dat doet je pijn als ouders. Dankzij de driewielfiets kon Bram fietsen met de rest van de klas en meedoen aan allerlei activiteiten. De school heeft daar ook goed aandacht aan besteed door met de klas naar buiten te gaan en uit te leggen waarom Bram deze fiets had. De klas accepteerde dat volledig. Mede dankzij het uiterlijk van de fiets dankzij de hippe kleuren.”

Meer aan de hand dan autisme

“Na een bepaalde tijd kwamen we bij Revalidatiecentrum ’t Roessingh terecht om te werken aan de motoriek van Bram. Arts Manterola, die ons daar hielp, merkte al snel dat er meer aan de hand was met Bram dan alleen zijn autisme. Na genetisch onderzoek kwam naar voren dat hij een zeldzame genafwijking had, waarvan hij de 10e op de wereld was waarvan het bekend was. Daar valt niets aan te doen, behalve dat we er zo optimaal mogelijk mee leren leven. Zo heeft Bram, toen hij 12 was, onder begeleiding van een specialistische fysiotherapeut technisch het fietsen geleerd. Geweldig was dat om te zien! Zijn eerste ervaring in de praktijk was in de zomer op Vlieland waar hij leerde fietsen op de fiets van zijn zusje. Een ideale omgeving, aangezien het eiland autoluw is en veel rust en ruimte biedt. Het koste uiteindelijk nog veel moeite om ook daadwerkelijk goed te kunnen fietsen in de praktijk. Als ouder help je je kind natuurlijk met het leren fietsen, maar dit was substantieel anders. Mijn vrouw Hannie, met een ijzersterk geduld, heeft er, samen met Bram, maanden over gedaan om hem fietsvrij te maken.”

Driewielfiets Wierden Driewielfiets Wierden

Zelfstandig op de tweewieler naar zijn werk

“Ondertussen zijn we een aantal jaren verder en fietst hij zelfstandig op de tweewieler naar zijn werk, bij Stichting Noest, in Nijverdal. Hier heeft hij een beschermde werkplek en ontwikkeld hij zich om uiteindelijk iets met zijn talenten te doen. Voorheen fietste hij jarenlang naar Almelo om naar school te gaan. Ik durf toch stellig te beweren dat als hij de Huka fiets niet had gehad, hij nu waarschijnlijk afhankelijk zou zijn geweest van de aangewezen taxi’s en busjes. Het leren fietsen op een driewielfiets was echt essentieel in zijn ontwikkelproces. Het heeft hem zoveel vrijheid gegeven. Tot op de dag van vandaag heeft hij daar nog profijt van.”

Terug naar klantervaringen

Meer van Huka? Meld je aan!