Op pad met Fietsmaatjes Kaag en Braassem - Duofiets Orthros - Huka

Op pad met Fietsmaatjes Kaag en Braassem

Fietsmaatjes, een Oerhollands initiatief, waarbij dagelijks meerdere mensen de mogelijkheid krijgen om met behulp van een fietsmaatje (vrijwilliger) heerlijk in de buitenlucht te kunnen fietsen. Fietsmaatjes is verspreid over geheel Nederland. Eén van de locaties is Kaag & Braassem. Zij maken inmiddels gebruik van 6 duofietsen van Huka. “Het doel is om mensen te laten bewegen en zich minder eenzaam te laten voelen. Ze willen wel fietsen, maar kunnen het helaas niet meer zelfstandig. Onze jongste deelnemer is Thijs (12) met een down syndroom”, aldus Fons van Fietsmaatjes Kaag & Braassem.

De bewoners van Kaag & Braassem genieten met Fietsmaatjes

“Ons werk is enorm dankbaar. We krijgen zoveel mooie reacties. Het fietsen, het buiten zijn wordt als heerlijk ervaren in de polder. Mensen zijn weer opgewekt en sommigen genieten de hele week nog na. Zonder dit initiatief zouden sommige mensen helemaal niet meer buiten komen. Zo is er een inwoner die altijd enorm uitkijkt naar het fietsen op onze duofietsen. Hij vindt het geweldig om zijn ervaringen van zijn fietsdag te delen met zijn kinderen. “Ik ben tenminste nog ergens geweest”, gaf hij laatst aan in ons gesprek. Andere mensen genieten van de natuur of zien het echt als een uitje. We gaan namelijk regelmatig onderweg ergens een kopje koffie drinken”, aldus Lian van Fietsmaatjes Kaag & Braassem.

Aanvragen vanuit verschillende hoeken

“Fietsmaatjes wordt steeds populairder. 5 jaar geleden is Fietsmaatjes Kaag & Braassem gestart. Mensen weten ons steeds beter te vinden. Inmiddels hebben we het afgelopen jaar 1179 ritten gemaakt en 20.000 kilometer gefietst met een grote groep van 120 vrijwilligers. Hiermee hebben we met 156 inwoners kunnen fietsen. We krijgen aanvragen vanuit verschillende hoeken. De gemeenschap support het initiatief goed. Mensen melden zich aan via de website. Maar ze weten ons ook te vinden via het zorgloket van de gemeente, huisarts of fysiotherapiepraktijk. De mensen die zich (laten) aanmelden verschilt. Zo hebben we een man van 65 jaar met een spierziekte tot een kwieke vrouw van 92 jaar. Onze jongste deelnemer is Thijs (12) met een down syndroom”, aldus Fons.

Op de duofiets van Huka met Fietsmaatjes

“De duofietsen van Huka bevallen ons prima. De duofietsen hebben behoorlijk wat te verduren, vanwege de verscheidenheid aan mensen waarmee we fietsen. Het mooie aan de duofiets Orthros van Huka is dat je op alle standen de inwoner kan laten meetrappen of niet. Daarnaast trapt de bijrijder in hetzelfde tempo als de vrijwilliger. Het trapcomfort is daardoor enorm prettig. De draaistoel is écht een must voor ons. Fijn dat de duofiets standaard hiervan voorzien is. Sommige inwoners zouden anders niet op de duofietsen met elektrische ondersteuning kunnen fietsen”, aldus Fons.

Ga naar duofiets Orthros

Ringvaart richting Schiphol of in natuurgebieden zoals het Braassemermeer

“Je komt ons overal tegen in de regio. Een heleboel mensen willen graag langs hun huis of winkels van vroeger fietsen en vertellen iets over hun roots. Maar we komen ook bij de Ringvaart richting Schiphol of in natuurgebieden zoals het Braassemermeer, de Ambachtspolder of we pakken een pondje naar Kaageiland. Iedereen wordt er blij van. Het geeft zo’n goed gevoel”, aldus Lian.

Terug naar overzicht klantervaringen

Fietsmaatjes duofiets

Meer van Huka? Meld je aan!