In de Rotterdamse wijk Prins Alexander heeft woonlocatie Hanrathstraat van Middin sinds kort de duofiets. “Mede door de duofiets hebben de bewoners een betere mentale en fysieke gezondheid”, aldus teamcoördinator Krista Viets. Zij is tevens initiatiefneemster van de duofiets voor deze woonlocatie.
Gezondheid verbeteren met beweging
Woonlocatie Hanrathstraat is een moderne woonlocatie van Middin. Er wonen 30 mensen met een matige tot licht verstandelijke beperking. De zorgmedewerkers staan 24 uur per dag klaar voor alle bewoners van de woonlocatie. Krista vertelt over de locatie: “Binnen deze locatie wonen volwassenen met een verstandelijke beperking waar vaak extra uitdagingen bij komen kijken. De gezondheid van de bewoners kan verbeterd worden door meer beweging.”
Meer energie voor de bewoners
“Bij locatie Hanrathstraat waren ze op zoek een manier hoe de bewoners beter en vaker ondersteunt konden worden als het gaat om dagelijkse beweging. Dat draagt immers bij aan een betere mentale en fysieke gezondheid. We hebben ons laten informeren om tot een gerichte aanpak te komen. Om de bewoners meer energie te laten ervaren, wilden we ook meer met hen samen naar buiten. De zon zorgt immers voor de nodige vitaminen. Doordat de fysieke stabiliteit minder is van sommige bewoners en wandelen met een rollator lastig is met de stoepranden, kwamen we mede hierdoor op het idee om een duofiets aan te schaffen voor de woonlocatie. Met de duofiets zijn langere afstanden naar buiten mogelijk voor iedereen.”
Nog nooit eerder gefietst
“Dankzij het Haags Fonds voor Motorisch en Meervoudig Gehandicapten en door samenwerking tussen woonlocatie Zilvermeeuwlaan, werken en leren Trefpunt Berlage en woonlocatie Hanrathstraat, konden we de duofiets aanschaffen. Afgelopen oktober leverde Huka de Orthros af bij onze fietsenwinkel om de hoek: Boom Tweewielers. Samen met bewoonster Lai haalde ik de duofiets bij hen op. zijn hebben alles goed uitgelegd en we kregen een servicepakket cadeau. Van Huka kregen we er een tweede accu erbij. Dat was echt super tof. Bij terugkomst was Lai helemaal trots: ze had nog nooit eerder gefietst en dit vond ze heel makkelijk gaan”, aldus Krista. “Goed hè, dat ik heb gefietst. Ik wil dit heel graag aan mijn zus vertellen”, zei Lai.
Weer of geen weer: er moet gefietst worden!
“De eerste dagen dat we de Orthros hadden, regende het alleen maar. Toch wilden de bewoners er gelijk mee fietsen. Sommigen stonden dan al klaar met twee regenjassen: een voor henzelf en een voor de begeleider. Nu gebruiken we de duofiets zo’n 5 keer per week. De bewoners ervaren een soort trots als ze op de duofiets zitten. Sommige bewoners hebben nog nooit gefietst, omdat ze dat motorisch niet kunnen op een stadsfiets. Hoe mooi is het dat ze op oudere leeftijd alsnog kunnen fietsen op de duofiets! Ze zijn gelijkwaardig aan de begeleiders als beiden naast elkaar meefietsen. We kunnen niet wachten tot de lente weer in volle gang is, zodat we er nog meer op uit kunnen gaan.”
Een stoere fiets
“De fiets ziet er superstoer en robuust uit. Mensen op straat spreken ons erop aan. Echt een fiets van nu. De functionaliteit van de Orthros is heel belangrijk. De bewoners kunnen kiezen of ze op gelijke snelheid mee fietsen, op eigen tempo mee fietsen of hun voeten op de voetenplank zetten. Het is daarnaast een gebruiksvriendelijke fiets. Door de draaibare stoel kan elke passagier gemakkelijk op- en afstappen. Iedereen kan plaatsnemen op de Orthros, omdat de stoel instelbaar is in diepte en een veiligheidsgordel heeft. Ook het gewicht van diegene die plaatsneemt is geen probleem, iedereen kan meefietsen. Bewoners zijn zelfs afgevallen, omdat ze nu meer beweging krijgendoor het fietsen op de duofiets. Gezondheid is mede afhankelijk van beweging, wat door de duofiets beter haalbaar is geworden.” Aldus Krista.
De elektrische ondersteuning is heel belangrijk. Voor de begeleiders is het daardoor makkelijker vol te houden als iemand niet mee fietst. ”
Met een grote glimlach op de Orthros
Omdat onze doelgroep terughoudend is in het ondernemen van actieve activiteiten, kiezen bewoners niet snel voor een reguliere fietsrit. Met de duofiets willen ze dat nu wel. We gaan naar de winkels, naar de dokter of tandarts en naar het Prinsenpark. Iedereen komt altijd met frisse wind en trots terug na een rit met de duofiets. Zowel de bewoners als de begeleiders. Sommige bewoners die moeite hebben om aan te geven of zij iets leuk of niet leuk vinden, zitten nu met een grote glimlach op de duofiets. Dat zegt wel wat!”
Wil je meer informatie ontvangen over de duofiets Orthos? We adviseren je graag. Neem contact met ons op via het telefoonnummer 0541-572 472 of stuur een e-mail naar info@huka.nl.