"Ik ken Twente op de fiets met de ogen dicht" - Huka

“Ik ken Twente op de fiets met de ogen dicht”

Sinds afgelopen jaar maakt Emma (76) gebruik van de Cortes via Meyra Hengelo. “Ik vertik het om op een scootmobiel te gaan rijden. Voor mij voelt dat als het einde dat in zicht is. Het zorgt ervoor dat ik qua mobiliteit en vrijheid alleen maar erop achteruit ga. Ik wil zo normaal mogelijk leven en zo actief mogelijk zijn. Ook voor de kleinkinderen. Laat mij maar heerlijk fietsen op de Cortes.”, aldus Emma.

Een gevaar op de weg

“Fietsen is voor mij altijd een fijne activiteit geweest. Je bent actief en heerlijk in de buitenlucht. Het is een soort levensbehoefte van mij. Zo heb ik drie elektrische fietsen versleten en fietste ik voorheen zo’n 7000 kilometer per jaar. Sinds een jaar of tien heb ik neuropathie. Dit houdt in dat de uiteinden van de zenuwbanden afsterven. In het begin was er nog wel goed mee om te gaan, maar helaas is dat de laatste jaren in een negatieve stroomversnelling terecht gekomen.”

“Zo heb ik bijvoorbeeld vanaf mijn voeten tot aan mijn knieën geen gevoel. Dit had als gevolg dat ik mijn evenwicht niet meer goed kon bewaren. Op- en af stappen van de e-bike was zodoende waardeloos. Ik viel hierdoor steeds vaker van de fiets. Daar komt bij dat ik soms ook in het verkeer tegen mensen aanviel. Ik was een gevaar op de weg. Dat was heel vervelend. Daarnaast gleed ik soms midden op een kruispunt heel langzaam onderuit, omdat ik mijn e-bike niet meer vast kon houden. Dat wilde ik niet langer.”

Lastig accepteren om leven aan te passen

“Toen realiseerde ik mij dat het langzamerhand tijd werd om te accepteren dat ik op een driewielfiets moest. Via de gemeente heb ik contact opgenomen met Meyra waar ik een proefrit maakte op de Cortes. Het is wel een andere manier van fietsen op een driewielfiets. Maar doordat de Cortes op allerlei manieren is aan te passen om een goede zithouding aan te nemen, fietste de Cortes meteen prettig. Ook het remmen gaat soepel, ondanks dat ik weinig kracht heb in mijn handen.”

“Ik geef volmondig toe dat ik moeite had om op een driewielfiets te gaan fietsen. Gelukkig ziet mijn driewielfiets Cortes er modern uit. Daar ligt het niet aan hoor. Ik vind het nog steeds lastig om te accepteren dat ik mijn leven moet aanpassen vanwege de neuropathie. Zo kan ik sinds de zomer ook niet meer autorijden in een normale auto.”

Driewielfiets Hengelo

Vliegveld Twente

“Ik voel me gelukkig weer veilig in het verkeer sinds de komst van de driewielfiets Cortes. Ook naar andere weggebruikers toe. Ik fiets gemiddeld zo’n 25 kilometer per dag en als het kan minimaal drie keer per week. Ik ken Twente op de fiets met de ogen dicht. Je kan mij alles vragen over de fietsroutes in Twente. Ik cross echt overal naartoe. Ook in het bos. Korte bochten en haakse bochten door het bos kan ik gemakkelijk nemen, doordat de Cortes goed wendbaar is.”

“De omgeving is hier prachtig, vanwege de wisselende landschappen. Van vennen, heide, bossen, waterpartijen tot licht glooiend landschap. Het liefst fiets ik de nieuwe route rondom Vliegveld Twente. Ik neem dan tussendoor vaak pauze op de heuvel. Hier heb je bankjes staan waarbij je een mooi uitzicht hebt over de zweefvliegtuigen die stijgen en landen. Dat is genieten.”

Bewegen om gevolgen neuropathie af te remmen

“Ik probeer zoveel mogelijk de gevolgen van neuropathie af te remmen door regelmatig te bewegen. Zo fiets ik regelmatig en zwem ik twee keer in de week. Ik wil graag mobiel blijven, zodat ik zo min mogelijk achteruit ga qua gezondheid en fitheid. Helaas weet ik dat dit langzamerhand zal gebeuren door de neuropathie. Het scheelt dat ik sportief ben ingesteld en altijd heb gesport.”

Zou je graag vrijblijvend kennis willen maken met de Huka Cortes of een andere driewielfiets van Huka? Neem contact met ons op via het telefoonnummer 0541-572 472 of stuur een e-mail naar info@huka.nl.

Terug naar overzicht klantervaringen

Meer van Huka? Meld je aan!