Zorggroep Sint Maarten - Bijzondere gesprekken onderweg - Huka

“Je merkt echt dat het fietsen iets losmaakt”

Met 72 bewoners maakt Sint Jozef in Weerselo – onderdeel van Zorggroep Sint Maarten – gebruik van 2 Huka duofietsen. “Onze bewoners hebben een aantal favoriete uitjes, maar ook aan de eenvoudige ritjes hechten ze veel waarde. De wind door de haren voelen of mooi ritje door ons trotse boerenlandschap doet het al goed” vertelt vrijwilligerscoördinator Cecil.

Twee duofietsen

“Op zoektocht naar een nieuwe duofiets kwamen we samen met een groepje vrijwilligers wederom uit bij Huka. “Mede doordat ze een goed advies gaven en ervaring hebben met de doelgroep. Samen met Pegge Tweewielers heeft Huka er bovendien voor gezorgd dat de oude duofiets werd voorzien van een nieuw software systeem. Hierdoor konden we maar liefst twee duofietsen in gebruik nemen. Dat was écht een mooie bijkomstigheid.”

Bijzondere gesprekken onderweg

“De tweede duofiets is inmiddels niet meer weg te denken. Bewoners vinden het heerlijk om er even tussenuit te zijn. Het zijn de momenten waarop de bijzondere gesprekken plaatsvinden. Er komen zelfs onderwerpen aan bod waar de kinderen geen weet van hebben. Dat zegt iets over hoe fijn de bewoners het hebben tijdens het fietsen”, aldus Cecil die benadrukt hoeveel waarde iedereen binnen Sint Jozef hieraan hecht. “Zorg en welzijn gaan namelijk hand in hand. Het persoonlijke contact en de gerichte aandacht die we geven is ontzettend belangrijk. Dit kunnen we onder anderen bieden door met de bewoners te gaan fietsen.”

Sommige bewoners beginnen zelfs te zingen

Collega Simone, medewerker welzijn, knikt instemmend: “Sommige bewoners beginnen onderweg zelfs te zingen. Heel gezellig is dat.” Volgens haar geniet iedere bewoner op zijn of haar eigen manier van de ritjes met de duofiets. “De één is superfanatiek en trapt zelf actief mee en de ander zit er juist liever rustig naast met de voeten op de voetenplank. Omdat we de bewoners goed kennen, weet je precies hoe je hierop inspeelt”, aldus Simone die aangeeft dat het de kunst is om onderweg ook goed op de non-verbale signalen te letten. Zeker bij bewoners die moeite hebben zich te uiten. “Je merkt écht dat het fietsen iets losmaakt. Het is een manier van communiceren die binnen de muren van een woonzorgcentrum minder goed mogelijk is. Zo is er een bewoonster met wie communiceren normaliter uitdagend is vanwege alle prikkels. Buiten is het anders en zie je haar helemaal opleven en glimlacht ze van oor tot oor. Dat zijn zulke waardevolle momenten.”

Zorggroep Sint Maarten Zorggroep Sint Maarten Zorggroep Sint Maarten

Plezier gegarandeerd

“Een ritje met de duofiets staat keer op keer garant voor plezier. Of het nu een rondje door het dorp is, een tochtje langs het ouderlijk huis of een toer langs het kanaal. “Ook aan de eenvoudige ritjes hechten ze veel waarde. Ergens een ijsje eten of een ritje door het boerenlandschap doet het al heel goed. Maar ook de onverwachte uitjes, zoals even een bezoekje brengen bij de dochter in de buurt, worden bijzonder gewaardeerd”, vertelt Cecil, die dan ook blij met de snelheid waarmee Pegge Tweewielers het onderhoud verzorgt. “Aan het begin van het fietsseizoen komen ze langs om de fietsen op te halen voor een onderhoudsbeurt. Deze zijn vervolgens weer snel inzetbaar, zodat we er het gehele fietsseizoen weer tegenaan kunnen!”

Ook familie is van harte welkom voor een duofiets ritje

Dat de duofietsen aanslaan, blijkt wel uit het overvolle fietsroosters waarop de fietsvrijwilliger zich intekenen. Daarnaast kunnen ook familieleden gebruik maken van de duofietsen om een rondje te maken met hun vader of moeder. “Zo gaat regelmatig één van de bewoners met de dochter mee op de duofiets om een bezoekje te brengen aan de familie”, vertelt Cecil die dergelijke initiatieven alleen maar toejuicht. “Hoe leuk zou het zijn als er nóg meer familieleden onze bewoners meenemen op de duofiets. Al zijn de bewoners er maar een half uurtje uit. Ze waarderen het enorm.”

Zou je graag meer willen weten over de Huka duofiets? Neem contact met ons op via het telefoonnummer 0541-572 472 of stuur een e-mail naar info@huka.nl.

Terug naar overzicht klantervaringen

Meer van Huka? Meld je aan!