Nu stap ik zonder al teveel moeite op de driewielfiets - Huka

Nu stap ik zonder al teveel moeite op de driewielfiets

Clementine (56) uit Hengelo, vrijwilliger bij de UT Twente en het MST, fietste altijd graag op haar tweewieler, totdat ze op een december middag in 2021 een eenvoudig fietsongeluk kreeg met grote gevolgen. “Ik lag maanden uit de roulatie en ben ik nog steeds aan het revalideren. Stap voor stap kan ik steeds meer. Zo fiets ik sinds september 2022 op mijn Cortes. Wat ben ik blij dat ik weer kan fietsen.” vertelt Clementine.

Fietsongeluk: scholier sjeesde over de weg

“Wat was het schrikken toen ik in december 2021 door een scholier werd afgesneden. Ik fietste tamelijk zachtjes op het fietspad in buurt van een school, totdat de scholier dwars over de weg voor mij langs sjeesde. Ik viel en uiteindelijk belande ik in het ziekenhuis, waarbij mijn complete been in het gips werd gezet gevolgd door een operatie. Dit fietsongeluk had een enorme impact. Mijn knie was namelijk op meerdere plaatsen gebroken. Een periode van 3 maanden aan bed gekluisterd liggen volgde. In maart afgelopen jaar kon ik gelukkig stap voor stap steeds iets meer. Ik leerde weer lopen, traplopen, kon weer zelfstandig eten en drinken voor mezelf halen in de keuken en zo ging het verder.”

Reumatoïde artritis

“Al snel werd duidelijk dat ik niet meer op een gewone fiets kon fietsen. Vanwege mijn reumatoïde artritis fietste ik vóór het fietsongeluk met een laag zadel, omdat ik zodoende makkelijker kon op- en afstappen en mijn gewrichten hierdoor minder belaste. Echter door mijn onherstelbaar beschadigde knie moest ik juist het zadel hoger zetten, omdat mijn knie erg stijf is en de knie niet meer goed te bewegen is. Het op- en afstappen op een tweewieler was niet meer veilig.” aldus Clementine. Op advies van de fysiotherapeut en reumaverpleegkundige is Clementine samen met de ergotherapeut verschillende driewielfietsen gaan uitproberen bij Meyra.

Geen vergoeding via het WMO

“Na meerdere driewielfietsen te hebben geprobeerd van verschillende merken, gaf de Cortes de doorslag vanwege het fietscomfort en het stoere en mooie uiterlijk. Helaas werd mijn verzoek bij het WMO van de gemeente afgewezen. Daar adviseerden ze mij een scootmobiel. Ik kon wel in aanmerking komen voor een kleine vergoeding voor mijn driewielfiets, maar omdat ik in de toekomst hoogstwaarschijnlijk een kunstknie krijg, durfde ik het niet aan om deze kleine vergoeding aan te nemen. Het zou namelijk betekenen dat ik daardoor 5 jaar geen aanspraak meer kon maken op een scootmobiel van de gemeente, die ik mogelijk tijdelijk zou moeten gebruiken. Ik koos er uiteindelijk voor om de driewielfiets privé aan te schaffen bij Pegge Tweewielers.”

Mooie fietsritten in het najaar

“Binnen 2 weken werd afgelopen september de driewielfiets netjes bij mij thuis afgeleverd. Zeer snel! Het was zo fijn om in het najaar nog een paar mooie fietsritten te kunnen maken” aldus Clementine. In het begin moest Clementine even wennen op de Cortes. “Ik had 9 maanden niet gefietst en door het knieletsel dat ik had opgelopen ben ik eerst kleine rondjes gaan fietsen in de buurt. De eerste keer dat ik weer fietste was ik zo enthousiast! Vervolgens werd mijn actieradius steeds een klein beetje groter. Zo fiets ik inmiddels al richting Borne naar mijn zus, naar het winkelcentrum en naar de kaasboerderij bij mij in de buurt. De Cortes is een goede investering geweest, want dankzij de Cortes kan ik mijn hobby weer uitvoeren, ben ik weer zelfstandig en voel ik mij vrij. Ondertussen zit er alweer 1200 kilometer op de teller.”

Zonder Cortes geïsoleerder leven

“Als ik de Cortes niet had, dan zou ik geïsoleerder leven en mij minder vrij voelen. Nu stap ik zonder al te veel moeite op de fiets en haal ik boodschappen of ga ik langs bij familie en kennissen. Als ik de driewielfiets niet had dan zou ik ook minder bewegen. Dat zorgt ervoor dat mijn lichaam stijver wordt en ik meer pijn ga ervaren. Gemiddeld fiets ik vier keer in de week. Met mooi weer wordt dat waarschijnlijk elke dag. Ik kijk er al naar uit om straks een paar mooie fietsritten met mijn man te maken zodra de voorjaarszon schijnt. De fiets is voor mij ook echt een uitlaatklep. Ik hou ervan om buiten actief te zijn en te genieten van de natuur. Wie had dat een jaar geleden gedacht.”

Zou je graag meer willen weten over de Huka driewielfiets? Neem contact met ons op via het telefoonnummer 0541-572 472 of stuur een e-mail naar info@huka.nl.

Terug naar overzicht klantervaringen

Meer van Huka? Meld je aan!