Samen op de duofiets - Verpleeghuis 'Het Borsthuis' - Huka

Samen op de duofiets

Verpleeghuis Het Borsthuis in Hengelo organiseert veel activiteiten in het kader van het welzijn van cliënten. Fietsen op de duofiets is daar één van. Eén keer in de twee weken gaan bewoners eropuit samen met vrijwilligers. Hoe wordt dat ervaren? We spraken Marijke Zandbergen, coördinator dagbesteding, welzijn en vrijwilligers bij TMZ.

Welzijn

Een groepje bewoners speelt fanatiek bingo, een vrouw drinkt een kop koffie met haar moeder in het gezellige restaurant en een paar mannen zijn aan het biljarten. Als je binnenloopt bij het Borsthuis zie je veel gebeuren. “En dat is precies de bedoeling”, vertelt Marijke. “Natuurlijk is het belangrijk dat we goede zorg leveren, daarom zijn onze bewoners hier. Ze wonen hier mooi. Maar dat is niet genoeg, we besteden veel aandacht aan het welbevinden. We organiseren daarom activiteiten voor ze met een grote groep medewerkers en vrijwilligers. Daarbij kijken we goed naar de mensen. Wat vindt iemand leuk om te doen? En welke activiteit zou daar goed bij passen?”

Le Tour de Goal

“Fietsen is favoriet bij veel bewoners. Tweewekelijks stappen ze op een duofiets samen met een medewerker en een vrijwilliger van de Hengelose Fietsvereniging. Ze maken dan een rondje door de natuur en stoppen op een mooi plekje voor bijvoorbeeld een lunch of een ijsje. Begin juli was het éxtra feest met Le Tour de Goal. Een 100 kilometer lange toertocht waarbij een geselecteerd peloton fietst voor en met cliënten”, legt Marijke uit. “Dit jaar startte de wielertocht bij het Meulenbelt in Almelo en was het Borsthuis een van de pauzeplaatsen. Zo’n 100 bewoners wachtten de renners buiten op en ontvingen ze met applaus, een fantastisch gezicht. Er was een zangeres en er stonden verschillende kraampjes. Huka was ook aanwezig en had extra fietsen meegenomen waarop de bewoners een rondje konden maken. Een groot succes, de bewoners hadden het er de hele week nog over.”

Duofiets Orthros

Bij de eerste editie van Le Tour de Goal, enkele jaren geleden, maakte Marijke kennis met de fietsen van Huka. “We hadden al een paar duofietsen in ons bezit en waren aan het rondkijken voor extra fietsen. De duofiets Orthros zag er mooi vormgegeven, stevig en stabiel uit en ze hebben prachtige kleuren. Die wilden we hebben! Met hulp van sponsors is dat gelukt en staan hier inmiddels twee Huka’s waar we heel blij mee zijn. Dat is echt een luxe. Daarom nemen we onze verantwoording in de buurt en lenen we de fiets soms uit. Aan omwonenden, bijvoorbeeld.”

Naast elkaar op de duofiets Orthros

“Het mooie van de Orthros is dat je niet achter maar naast elkaar op de fiets zit. Er is alle ruimte voor een gesprek, dat hoor ik ook van vrijwilligers terug. Bewoners vertellen onderweg over de natuur en wat ze zien: ‘Hier ben ik geboren’ of ‘Dit ken ik nog van vroeger’. Dat ontroert! Onze bewoners én de vrijwilligers van de Rotary. Er is één bewoner die elke keer wel mee wil fietsen. De tranen staat in haar ogen als ze terugkomt na een fietstochtje. Misschien is ze het een uur later weer vergeten omdat ze dementerend is, maar op het moment zelf is ze volledig onder de indruk en geniet ze volop. Prachtig om te zien, daar doen we het voor.”

Terug naar overzicht klantervaringen

Meer van Huka? Meld je aan!