Achter de schermen: Arjan Buitenhuis, Manager Innovatie - Huka

Achter de schermen bij Huka: Arjan Buitenhuis

De mensen die voor Huka werken; wie zijn dat eigenlijk? Hoe dragen zij op hun eigen manier bij aan de organisatie, met hun persoonlijke kwaliteiten en manier van werken? Eens in de zoveel tijd spreken we iemand achter de schermen. Deze keer is dat Arjan Buitenhuis (41). Hij zag veel van de wereld, woont met zijn vrouw en drie dochters in Hengelo en is sinds een week Manager Innovatie & Techniek bij Huka.

Sociale techneut

Toen hij een studie moest kiezen, twijfelde hij tussen industrieel ontwerpen, pabo of sociaal pedagogische hulpverlening. Arjan vertelt: “Ik koos voor de techniek. Het sociale aspect kon ik er later in mijn werk wel aan toevoegen. Mijn eerste baan was bij een pompfabrikant in Delden, waar ik een nieuwe serie pompen heb ontworpen. In die acht jaar heb ik veel van geleerd: hoe kan het beter, goedkoper en slimmer?

In 2006 werd ik namens Medair voor een jaar uitgezonden naar West-Darfur in Sudan. Daar was ik verantwoordelijk voor het coördineren van het water en sanitaire programma voor door conflicten getroffen gebieden en vluchtelingenkampen. Daar zorgden we voor betere watervoorzieningen en meer hygiëne. En dat voor zo’n 140.000 vluchtelingen.”

De waarde van een Nederlands paspoort

“Weer in Nederland werd ik interim-manager bij mijn oude werkgever in Delden. Na ruim een half jaar vroeg Medair me terug in Darfur. Ik nam ontslag en ging. Twee andere projecten in Indonesië volgden. Als je weggaat uit zo’n gebied besef je pas hoeveel waarde een Nederlands paspoort eigenlijk heeft”, vertelt Arjan. “Wij krijgen hier in Nederland allemaal de kans op een opleiding, de kans om ons te ontwikkelen. Dat is niet vanzelfsprekend. In Sudan en Indonesië mocht ik een team vol cultuurverschillen aansturen. Hun werk naar een hoger niveau tillen, ze nieuwe vaardigheden leren en door de crisistijd heen helpen. In Indonesië moest er bijvoorbeeld een oven ontworpen worden voor de verbranding van medisch afval. Een mooi project. Ik maakte een ontwerp, liet het aan de lokale mensen zien en ze maakten het zelf.”

Ontwikkeling en verbinding

“De afgelopen jaren werkte ik bij Jansen Venneboer. Daar heb ik onder andere het proces vormgegeven om van een fabrikant naar een kennisintensieve organisatie te gaan. Want de kennis die je in huis hebt is het waard om te delen! Ik zei altijd: we bouwen een brug, toevallig is die brug nu van staal omdat we hier een staalwerkplaats hebben, maar het gaat om de functie van verbinding. Als je terugkijkt naar het werk dat ik heb gedaan is dat de kern. Verbinden, ontwikkelen en innoveren.”

EPO

En dat gaat hij nu bij Huka doen. Met EPO, zoals hij het zelf zegt: energie, passie en overtuiging. “Toen ik aanraking kwam met Huka wist ik meteen: hier wil ik werken. Het eindproduct is mooi en alles hier ademt aandacht, innovatie en kracht. De mensen hier weten waar ze het voor doen en dat stralen ze ook uit. Je ziet passie, trots en plezier bij iedereen op de werkvloer. Er ligt hier al heel veel kennis. Ik ben aangenomen om ervoor te zorgen dat onze producten nóg verder verbeteren. Mooier, slimmer en beter te produceren. Inderdaad, ik ga hier leuke dingen doen.”

Terug naar nieuwsoverzicht

Meer van Huka? Meld je aan!