Verkeersboete op jouw aangepaste fiets? - Huka

Verkeersboete op jouw aangepaste fiets?

Het afgelopen jaar zijn er ruim 9 miljoen verkeersboetes uitgegeven, waarvan een gedeelte voor fietsers. Dit geldt zowel voor de reguliere tweewielers als voor de gebruikers van aangepaste fietsen. De meest bekende verkeersboete voor fietsers is het niet voeren van fietsverlichting in het donker (boete € 55,-). Maar wist je ook dat er eisen worden gesteld aan je frame? Of dat je vanaf 1 juli 2019 een bekeuring krijgt als je appt tijdens het fietsen? In dit artikel geven we je uitleg over een aantal van deze boetes.

Goed onderhoud van jouw aangepaste fiets

Om optimaal te kunnen fietsen op je aangepaste fiets, zoals een elektrische driewieler, duofiets of  rolstoelfiets met hulpmotor, is het van belang dat je deze periodiek onderhoud. Daarnaast stelt de (Nederlandse) wetgeving dat je hier op een goede manier mee om gaat. Zo riskeer je een boete als het fietsframe (boete € 55,-)  of stuur in slechte staat verkeerd (boete € 90,-). Maar ook als specifieke onderdelen op jouw fiets niet aanwezig zijn. Denk hierbij aan het ontbreken van een bel, trapper of wielreflectie (boete € 35,-). Maar je kan ook denken aan niet goed bevestigde trappers (boete € 55,-) of kapotte remmen (boete € 55,-).

Appen op jouw aangepaste fiets

Met name door het toenemende gebruik van de smartphone en de verkeersongelukken die hierdoor plaatsvinden heeft de overheid bepaald dat het vanaf 1 juli 2019 niet meer toegestaan is om te appen tijdens het fietsen. Voor de automobilisten geldt al langer een app verbod. Wie na 1 juli 2019 appt op de fiets riskeert een boete van € 95,-. Dit betekent dat je geen mobiele telefoon, navigatiesysteem, tablet of muziekspeler mag vasthouden tijdens het fietsen. Het handsfree gebruik maken van de telefoon, navigatiesysteem of muziekspeler is wél toegestaan. Evenals wanneer je stilstaat. Dan mag je jouw telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden en gebruiken.

Rijden onder invloed

Een bekeuring krijgen als je alcohol in je bloed hebt verwacht je meer bij een automobilist. Na het nuttigen van alcohol stappen mensen namelijk sneller op de fiets. Toch riskeer je ook als fietser een boete als je meer dan 0,54 promille op hebt. Zodra je een gevaar op de weg bent voor andere weggebruikers dan riskeer je een boete van € 100,-.

Een compleet overzicht van de boetes die je als fietser kan krijgen vind je via deze link.

Bron: infographic Volkskrant
Overige bronnen: Centraal Justitieel incassobureau, Fietsersbond en de Rijksoverheid.

Terug naar nieuwsoverzicht

Meer van Huka? Meld je aan!