Blog |

Zo lang mogelijk mobiel blijven met de ziekte van Huntington

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een zeldzame, erfelijke hersenaandoening waarbij delen van de hersenen worden aangetast. In Nederland zijn er 1.700 mensen die de ziekte hebben. Er is helaas geen medicijn om de ziekte te genezen. Door actief te blijven met bijvoorbeeld fietsen kan de mobiliteit en zelfstandigheid zo lang mogelijk worden behouden.

Een korte uitleg over de hersenaandoening Huntington

De ziekte van Huntington ontstaat door een afwijkend gen dat overgedragen kan worden van ouder op kind. Het afwijkende gen zorgt ervoor dat het Huntingtine eiwit blijft groeien en de hersencellen uiteindelijk aantast. Het hersengebied dat verantwoordelijk is om bewegingen aan te sturen lijdt daaronder. De gevolgen ervan zijn onder andere onwillekeurige spierbewegingen, moeite met evenwicht, onhandigheid en ook psychische klachten (bron: Nederlands Herseninstituut). Er zijn helaas geen medicijnen om de ziekte van Huntington te vertragen of te genezen. Wel zijn er methodes om klachten te verminderen.

Fietsen met de ziekte van Huntington

Klachten bij de ziekte van Huntington kunnen verminderd worden met fysiotherapie en ergotherapie. Een van de belangrijkste tips is: blijf zoveel mogelijk bewegen! Dat is goed voor de mentale en fysieke gesteldheid. Door te fietsen, wanneer dit nog kan, ontspant je lichaam en je geest. Door fysiek actief te blijven en naar buiten te gaan op de fiets, zorg je voor afleiding en kun je ook psychische klachten tegengaan. In tijden van corona wordt dit zelfs nog meer aangeraden, zodat je in beweging blijft ondanks alle maatregelen die we de afgelopen tijden hebben ervaren (bron: Brochure het coronavirus en de ziekte van Huntington LUMC).

Welke mogelijkheden biedt Huka voor fietsen met de ziekte van Huntington?

Ben je nog in staat om zelfstandig te fietsen? Met behulp van een driewielfiets van Huka kun je erop uit voor een stabiel en veilig gevoel. Balansproblemen zijn niet langer aan de orde vanwege de stabiliteit van onze driewielfietsen. Je kunt op de fiets blijven zitten als je langzaam fietst of stilstaat zonder om te vallen. Hierdoor heb je minder kans op ongevallen. Bij evenwichtsproblemen kan het op- en afstappen lastig zijn, mede hierdoor kan een lage instap van onze fietsen wenselijk zijn. Alle fietsen van Huka kunnen elektrisch ondersteund worden waardoor trappen minder moeite kost.

Is zelfstandig fietsen een uitdaging of helaas niet meer mogelijk voor jou door de ziekte van Huntington? Dan is onze duofiets Orthros een mogelijkheid voor jou. Op onze duofiets kun je actief, passief of niet meefietsen met de berijder. Op die manier kun je samen actief blijven in de buitenlucht en dat is gezond voor iedereen! Het is ook mogelijk om samen eropuit te gaan op onze rolstoelfiets Diaz of onze tandem Copilot 3. Onze gehele collectie is tevens aan te passen aan jouw specifieke behoefte. Denk hierbij aan een ander stuur, voetopvang mogelijkheden of romp ondersteuning.

Een Huka fiets ervaren met de ziekte van Huntington

Ben je benieuwd naar welke Huka fiets voor jou geschikt is? Ga dan langs bij jouw dichtstbijzijnde Huka dealer voor meer informatie. Een gratis proefrit is ook een mogelijkheid bij al onze dealers, bij onze fabriek in Oldenzaal of zelfs bij jou thuis. Neem contact op met ons via het telefoonnummer 0541-572 472 of stuur ons een e-mail naar info@huka.nl.

Terug naar blog overzicht

Ook interessant

Nieuws, Events & Blogs