Nieuws |

Teken het pleidooi: Van hulpmiddel naar doemiddel

Van hulpmiddel naar doemiddel | Teken het pleidooi

Bij Huka zijn we altijd op zoek naar manieren om een inclusieve en gelijkwaardige samenleving te bevorderen. Een samenleving waarin iedereen de kans krijgt om op zijn best te zijn en volledig mee te doen. Daarom zijn we trots om ons steun te betuigen aan het pleidooi om hulpmiddelen in een nieuw daglicht te zetten. Dit pleidooi roept op om hulpmiddelen voortaan “doemiddelen” te noemen.

Het doel van het pleidooi

Hulpmiddelen spelen een cruciale rol in het leven van miljoenen mensen. Ze bieden niet alleen ondersteuning, maar ook mogelijkheden en vrijheid. Hulpmiddelen zorgen ervoor dat mensen fysiek, mentaal en sociaal sterker in het leven staan. Ze bevorderen kansengelijkheid en zelfredzaamheid en maken deel uit van een inclusieve maatschappij waar iedereen maximaal kan meedoen.

Toch dekt het woord ‘hulpmiddel’ de lading niet meer. Het suggereert een afhankelijkheid die niet meer van toepassing is in een wereld waarin deze middelen juist autonomie en participatie mogelijk maken. Daarom stelt het pleidooi voor om het woord ‘doemiddel’ te gebruiken. Een doemiddel is een krachtig instrument dat mensen in staat stelt om hun leven ten volle te leiden en hun doelen te bereiken.

Kiran Raktoe (44) is een inspirerend voorbeeld van wat doemiddelen kunnen betekenen. Toen zij op 28-jarige leeftijd de diagnose multiple sclerose (MS) kreeg, bracht stamceltherapie haar ziekte tot stilstand en gaven de juiste hulpmiddelen haar de mogelijkheid om weer een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden. “Mijn zoontje Luuk (6) kijkt af en toe graag Spiderman op tv. Eerst zat hij lekker op de bank en ik in mijn rolstoel. Ik kan nu zelf bij hem op de bank gaan zitten. Dat is gevoelsmatig iets heel groots. We kijken nu echt sámen een filmpje.”

Nederland telt ruim 2 miljoen mensen met een beperking. Dat is 1 op de 9 personen. Waarschijnlijk ken je zelf iemand met een beperking of heb je er direct mee te maken. Dan weet je hoe onmisbaar hulpmiddelen zijn om een kwalitatief en zelfstandig leven te leiden.

Waarom dit pleidooi belangrijk is

Ondanks het onmiskenbare belang van hulpmiddelen, is de realiteit dat niet iedereen toegang heeft tot deze essentiële middelen. Wetgeving en regels beperken de beschikbaarheid van hulpmiddelen, wat direct de zelfredzaamheid van miljoenen mensen beïnvloedt. Dit is een gemiste kans voor de samenleving.

Stel je eens een wereld voor waarin doemiddelen voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Een wereld waarin iedereen fysiek, mentaal en sociaal sterker staat, met meer energie, motivatie en veerkracht. Doemiddelen bevorderen de kwaliteit van leven en bieden gelijke kansen op alle terreinen: van werken en sporten tot leren en sociale interactie.

Daarnaast verlichten doemiddelen de werkdruk op zorgprofessionals, waardoor zij zich kunnen richten op diegenen die hun hulp het meest nodig hebben. In een tijd waarin we te maken hebben met een toenemend personeelstekort in de zorg, zijn doemiddelen niet alleen een voordeel voor de gebruikers, maar ook voor de samenleving als geheel.

Van hulpmiddel naar doemiddel | Onderteken het pleidooi Van hulpmiddel naar doemiddel | Onderteken het pleidooi

Teken het pleidooi en maak een verschil

Bij Huka geloven we dat doemiddelen de sleutel zijn tot een inclusieve samenleving waar iedereen volledig kan meedoen. We steunen dit pleidooi van harte en nodigen jou uit om hetzelfde te doen. Samen kunnen we het huidige beeld van hulpmiddelen veranderen en zorgen voor een toekomst waarin iedereen toegang heeft tot de middelen die ze nodig hebben.

Deel dit pleidooi met je vrienden, familie en netwerk. Teken het pleidooi en steun de beweging van hulpmiddelen naar doemiddelen. Laten we samen bouwen aan een wereld waarin iedereen mee kan doen en zijn of haar volledige potentieel kan bereiken.

Teken het pleidooi hier!

Huka: Meer dan alleen fietsen. Wij staan voor mobiliteit, onafhankelijkheid en een inclusieve samenleving.

Ook interessant

Nieuws, Events & Blogs