Blog |

Mobiel blijven met een spierziekte: vroeger versus nu

spierziekte

Mobiliteit is niet voor iedereen iets vanzelfsprekends. Tevens is er in de loop der jaren enorm veel veranderd als het gaat om de ontwikkeling van mobiliteitsoplossingen. Liannes broer Paul had de spierziekte Duchenne Spierdystrofie en zat vanaf zijn elfde in de jaren ’60 al in een rolstoel. “Ik vind het prachtig om te zien dat mensen met een spierziekte nu langer mobiel kunnen blijven door de fietsen van Huka, aldus Lianne.”

Duchenne Spierdystrofie in de jaren ’40

“Duchenne is een genetisch bepaalde spierziekte die vrijwel alleen bij jongens voorkomt en de spieren aantast. Bij Duchenne maakt het lichaam niet het eiwit aan dat de spieren nodig hebben voor de stevigheid en veerkracht ervan. Mijn broer en oom hebben de spierziekte gehad en verloren allebei op hun elfde de mobiliteit. Vroeger waren de aangepaste fietsen van nu voor hen niet beschikbaar. Laat staan om ze te voorzien van elektrische trapondersteuning. Mijn oom had in de jaren 40 wel een soort rolstoelfiets, maar dan moest iemand hem duwen en dan kon hij sturen. Wat een verschil met de mobiliteitsoplossingen die tegenwoordig geboden worden.”

Fietsen met trapondersteuning kan de spierziekte remmen

“Ik vind het fantastisch om te zien dat Huka ervoor zorgt dat mensen met een spierziekte eropuit kunnen met de fiets. Het is echt een goede vooruitgang dat de gebruiker van aangepaste fietsen meer zelfstandigheid krijgt. Ook voor de mantelzorger is het beter voor het fysieke gestel. Ik zie ook dat er elektrische driewielfietsen zijn die voor de stabiliteit zorgen en het trappen veel makkelijker maken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat fietsen met trapondersteuning een spierziekte zelfs kan remmen.”

Zelfstandig of samen zo lang mogelijk genieten van mooie fietstochten

Zo lang mogelijk mobiel blijven met een spierziekte, daar helpt Huka graag bij! Is zelfstandig fietsen voor jou mogelijk? Dan hebben we een collectie driewielfietsen, die voorzien kunnen worden van bijvoorbeeld elektrische ondersteuning. Is zelfstandig fietsen een behoorlijke uitdaging of niet meer mogelijk? Dan kun je bijvoorbeeld met onze duofiets Orthros of rolstoelfiets Diaz samen erop uitgaan. Op deze manier kan iedereen zolang mogelijk van de buitenlucht genieten. Elke fiets uit onze collectie kan naar wensen worden aangepast.

Heb je een spierziekte en wil je graag een Huka fiets ervaren?

Ben je benieuwd of een Huka fiets geschikt is voor jou en aansluit bij jouw wensen? Vraag een gratis proefrit aan. Dit kan bij jouw dichtstbijzijnde Huka dealer, bij onze fabriek in Oldenzaal of bij je thuis. Wil je meer weten over deze mogelijkheid? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 0541-572 472 of stuur ons een e-mail naar info@huka.nl.

Terug naar blog overzicht

Ook interessant

Nieuws, Events & Blogs