Blog |

De mooiste fietsroutes van Nederland

Driewieler Cortes

We zitten weer in het goede seizoen, heerlijk! De vogels fluiten, het is langer licht en bovenal kunnen we buiten weer onbezorgd fietsen in de aangename buitenlucht. Graag delen we met jou een aantal mooie fietsroutes in Nederland. De recreatieve fietsroutes zijn ongeveer 35 km en samengesteld door fietsliefhebbers van de Fietsersbond.

Fietsroute: provincie Overijssel

De route start en eindigt in het Worp Plantsoen, het oudste stadswandelpark van Nederland. Vanaf dit punt heeft men een prachtig uitzicht op de oude Hanzestad Deventer met tal van bezienswaardigheden, o.a. het oudste stenen huis van Nederland. De route gaat vervolgens langs het Overijssels kanaal en het buitengebied van Deventer naar het landgoed de Haere. Bezienswaardig op landgoed de Haere zijn de restanten van de IJssel linie, een NAVO verdedigingslinie uit de koude oorlog. Vanaf hier gaat de route langs landgoed Nieuw Rande en de uiterwaarden van de IJssel terug naar Deventer.

Fietsroute: provincie Utrecht

Deze route start en eindigt bij Station Vleuten waar je gemakkelijk kunt parkeren. Deze route aan de westkant van Utrecht voert via veel polderwegen naar de mooiste plaatsen direct ten westen van Utrecht. Highlights op de route: het prachtige kasteel de Haar met een aangelegd park, Kockengen, Oortjespad, Kanis, Kamerik, Montfoort, Hollandse IJssel, een stukje van de polder en de Leidsche Rijn.

Fietsroute: provincie Noord-Holland

De route in Noord-Holland start en eindigt bij het station van Santpoort Zuid waar je eenvoudig je auto kan parkeren. De route loopt grotendeels over fietspaden, waarbij je onderweg diverse horeca gelegenheden tegenkomt. Enkele highlights van deze route zijn: de landgoederenzone, Oud-Velsen, Noordzeekanaal, Spaarndam, via de weidepolders langs het water en rietkragen, Haarlem en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Fietsroute: provincie Zeeland

Deze fietsroute neemt je mee over de mooiste plaatsen van Schouwen-Duiveland. Onderweg kom je diverse horecagelegenheden tegen (om bij mooi weer een terrasje te pakken). De highlights van deze route zijn: Zierikzee, Schuddebeurs, Dreischor, Sirjansland, Bruinisse en Ouwekerk. Zo is Zierikzee de historische en grootste stad van het eiland met veel monumenten en enkele musea. Dreischor biedt het groenste kerkkringdorp van Zeeland met Natuurpark Rana, het Streek- en Landbouwmuseum en de opvallende graanmolen. Daarna fiets je door Bruinisse, de mosselstad, langs verschillende (jacht)havens.

ontspannen fietsen op de cratos

Fietsroute: provincie Friesland

De route start in Wolvega waar je onderweg diverse kerken tegenkomt (Sint-Franciscuskerk, Stephanuskerk en de Nicolaaskerk). Vervolgens vervolgd de route zich naar riviertje De Scheene, Tjonger of Kuinder, Sevenaerpad en Nieuwehorne. Over het bospad kom je uit in Katlijk (Ketlik), waar naast de Thomaskerk (1525) één van de Friese Klokkenstoelen staat. Katlijk is gelegen tussen het parklandschap Oranjewoud (hier staat het museum Belvedère) en het natuurgebied de Ketliker Skar. De route  gaat vervolgens richting Mildam weer terug naar Wolvega.

Fietsroute: provincie Drenthe

De route in Drenthe start en eindigt bij het station in Hoogeveen. De route loopt via Toldijk naar Fluitenberg om vervolgens naar een overgebleven deel van de oude Hoogeveensevaart de weg te vervolgen. Andere highlights op deze route zijn: Echten, het bos tussen Echten, Ruinen en Fluitenberg (grote heidevlakte). Na het bosgebied loopt de route via de “Defensieweg” naar het Posthuis bij Anholt. Het is hier een mooie plekje om even een break te houden en op het terras een drankje of een ijsje te nuttigen. Na het Posthuis gaat de route via Eursinge en Pesse weer richting Hoogeveen door het Spaarbankbos.

Ga voor meer informatie over de fietsroutes naar de website van de Fietsersbond

Op zoek naar een driewielfiets die geschikt zijn voor deze fietsroutes?

Ga hier naar alle driewielfietsen.

Terug naar blog overzicht

 

Ook interessant

Nieuws, Events & Blogs