Blog |

Mogelijkheden voor de aanschaf van een aangepaste fiets WMO

aangepaste fiets WMO

Fietsen is een van de meest favoriete activiteiten in de buitenlucht onder de Nederlanders. Daarom is het zo belangrijk dat zoveel mogelijk mensen daarvan kunnen genieten! Huka heeft een ruim assortiment aangepaste fietsen die vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) worden vergoed afhankelijk van jouw situatie. In dit artikel vertellen we je over de mogelijkheden die er zijn voor een aangepaste fiets WMO.

Hulp bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Vanuit de WMO dienen gemeenten hulp te bieden aan mensen die het nodig hebben, zodat je zolang mogelijk zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Het WMO-loket vanuit de gemeente biedt deze ondersteuning. Bij het loket krijg je hulp bij je aanvraag naar een voorziening vanuit de WMO. Ben je door jouw leeftijd, ziekte of aandoening beperkt in je mobiliteit? Het WMO loket van jouw gemeente is het aanspreekpunt om te beoordelen of je in aanmerking komt voor vervoersvoorziening zoals een aangepaste fiets WMO. Sommige gemeentes hebben ook een sociaal wijkteam waar je terecht kan over vragen op gebied van zorg en ondersteuning.

Hoe vraag je een vervoersvoorziening aan voor een aangepaste fiets WMO?

Bij het WMO loket van jouw gemeente maak je een melding van jouw hulpvraag. De gemeente gaat het gesprek met je aan en doet vervolgens onderzoek naar jouw persoonlijke situatie. Hierbij kun je gratis bijgestaan worden door een onafhankelijke cliëntondersteuner van de gemeente. Afhankelijk van jouw situatie kan de gemeente een aangepaste fiets WMO aanraden om jouw zelfstandigheid te bevorderen. Kom je hiervoor in aanmerking? Dan wordt de aangepaste fiets WMO beschikbaar gesteld door een zorgwinkel aangewezen door jouw gemeente. Zij geven je de fiets in bruikleen voor een bepaalde periode (vaak tegen een vast bedrag per maand) of de fiets wordt je eigendom en je krijgt een bepaalde vergoeding per jaar voor onderhoud. De regels binnen de WMO verschillen per gemeente. Voor meer informatie hierover raden we je aan om naar het WMO-loket of het sociale wijkteam van jouw gemeente te gaan.

Andere mogelijkheden voor een aangepaste fiets WMO

Via de WMO kun je daarnaast aanspraak maken op een Persoonsgebonden Budget (PGB). Ook hiervoor geldt dat je een medische indicatie nodig hebt om mogelijk hiervoor in aanmerking te komen. Een PGB is een bedrag waarmee je zelf hulpmiddelen zoals een aangepaste fiets WMO kan aanschaffen. Je hoeft dan niet naar een zorgwinkel. Je hebt zelf de vrijheid om een aangepaste fiets aan te schaffen bij een fietsenwinkel of zorgwinkel die jou het beste gevoel geeft. De fiets die je aanschaft met behulp van een PGB blijft jouw eigendom. De voorwaarden hiervoor verschillen per gemeente. Informeer ook hier bij het WMO loket of het sociale wijkteam van jouw gemeente.

Er zijn nog een tal van andere mogelijkheden om aan een mobilieitsoplossing te komen wanneer het vanuit de WMO niet mogelijk is:

  • Via het UWV: als je een hulpmiddel nodig hebt om je werk goed te kunnen doen, kan je in aanmerking komen voor een vergoeding of regeling bij het UWV. Informeer hierover bij het UWV.
  • Via de zorgverzekering: de zorgverzekeringswet (ZVW) regelt een verplichte basisverzekering voor de zorg. In deze verzekering zijn hulpmiddelen opgenomen die gerelateerd zijn aan stoornissen in het bewegingssysteem. Deze worden vergoed door de zorgverzekeraar. Informeer bij jouw zorgverzekeraar of je hiervoor in aanmerking komt om een Huka fiets aan te schaffen.

Bekijk hier het overzicht van onze dealers en WMO partners

Wil je meer informatie over een aangepaste fiets WMO?

Wil je geadviseerd worden over een aangepaste fiets WMO of ander vervoermiddel zoals een rolstoelscooter? Ga dan naar jouw dichtstbijzijnde WMO winkel bij jou in de buurt. Huka levert fietsen aan Medipoint, Meyra, Welzorg en Kersten Hulpmiddelen. Al onze producten hebben een Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen.  Wil je meer informatie over onze collectie fietsen en andere vervoermiddelen? Neem contact met ons op via het telefoonnummer 0541-572472 of vul ons contactformulier in.

Terug naar blog overzicht

Ook interessant

Nieuws, Events & Blogs